Equam állásfoglalás

1998 július 4. Regensburg

PLASZTIKAI SEBÉSZETI MŰKÖDÉST és ANYAGOK MINŐSÉGÉT ELLENŐRZŐ EURÓPAI BIZOTTSÁG

  1. Napjainkban a szilikon széles körben használt és alapvető anyag mindennapi életünkben. Jelenleg még nem áll rendelkezésünkre ennél jobb alternatív lehetőség. Az orvostudomány és a sebészet más területén is használnak szilikonból készült implantátumokat és orvosi eszközöket. Ezek használata gyakran nélkülözhetetlen nemcsak a jóléthez, de a túléléshez is.
  2. A napjainkban elvégzett tanulmányok folyamatosan azt bizonyítják, hogy a szillkon zselével töltött implantátumok nem okoznak sem emlőrákot sem másmilyen rosszindulatú betegséget.
  3. Rendelkezésünkre álló tudományos - klinikai, immunológiai, epidemiológiai - vizsgálati adatok közvetetten bizonyítják azt is, hogy a szilikon-zselével töltött implantátumok nem okoznak semmilyen autoimmun vagy kötőszöveti betegséget.
  4. Nincs semmiféle tudományos bizonyíték arra vonatkozóan, hogy olyan kórképek, mint "szilikon-allergia", "szilikon-intoxikáció", "atipikus szilikon betegség" vagy " új szilikon betegség " létezne. Minden implantátum beültetés után fellép egy normális idegentest reakció, de ez nem immunbetegség*
  5. A szilikon implantátumok nem befolyásolják hátrányosan a terhességet, sem a szoptatást, sem a szoptatott gyermek egészségét.
  6. Az emlőimplantátumos betegek rendszeres ellenőrzést igényelnek és - ha szükséges - az emlők műszeres képalkotó vizsgálata indokolt.
  7. A szilikont kimutató laboratóriumi teszteknek nincs klinikai értéke. Eddig nem mutattak ki specifikus szilikon ellenes antitesteket.
  8. Az EQUAM szerint nagy szükség van az implantátumokra vonatkozó, egységes EU előírásra a szilikon implantátumokról. Az EQUAM sürgeti az európai államok megegyezését ezen a téren.
  9. Az EQUAM szorgalmazza a folyamatos klinikai és alapkutatásokat az emlő implantátumok és új technológiák további fejlesztésére.
  10. Objektív média közlemények szükségesek a betegek megnyugtatására.

Az EQUAM folyamatosan biztosítja a legfrissebb adatokat az orvosok és a média számára.