A műtétre leggyakrabban szülést, szoptatást, nagyobb arányú fogyást követően a mell megereszkedése, alakjának, tapintásának megváltozása és a mellállomány csökkenése miatt kerül sor. Plasztikai műtéttel a fiatalos mellformát vissza lehet adni. A lógó mell korrekciója után a műtéti metszéseknek nem feltűnő, diszkrét nyoma mindig marad. /Hegesedés/ A mellfelvarrásnak több, jól bevált formája létezik. A legmegfelelőbb módszer kiválasztása a műtét előtti konzultáció alkalmával történik. Az implatátum beültetése bármelyik mellfelvarrási technika alkalmazása során behelyezhető.

Mellfelvarrás implantátummal előnyök: Fiatalos, gömbölyded dekoltázs, tömör mellek még melltartó nélkül is. Vonzó, szép dekoltázs kivágott ruhában vagy fürdőruhában. Több önbizalom.
Érzéstelenítés módja: altatás
Műtéti idő: 3 - 3,5 óra
Klinikai tartózkodás időtartama: egy éjszakás bentfekvés
Varratszedés: 2-3 hét múlva
Speciális melltartó viselése: 3-6 hétig
Sportolás, fizikai megerőltetés szüneteltetése: 6 hétig

Mellfelvarrás implantátummal:

A mellfelvarrás mértéke mindig a páciens adottságaitól függően változnak, ami meghatározza azt is milyen technikát választok a beavatkozáshoz.
A konzultációs során az igényfelmérés után egy tervezés következik, ahol berajzolom a műtéti területet, meghatározásra kerül a mellbimbó helyes pozíciója és a kimetszeni kívánt bőr mennyiség mértéke, illetve az implantátum méretének meghatározása ami a személyes igények és az anatómiai lehetőségektől függ. A mellimplantátumok beültetése mellizomzat alá történhet. Az általam leggyakrabban alkalmazott módszer az ún. részleges izom alatti technika. Ennek az a lényege, hogy az implantátum felső ½-2/3-a izom alatt, míg az alsó ½-1/3-a mirigy alatt helyezkedik el. Ezzel a módszerrel lehet véleményem szerint a legtermészetesebb és legtartósabb eredményeket elérni. A műtét a mirigyállományt nem károsítja, szinte nem is érinti. Az emlőprotézis behelyezése után még szoptatás is lehetséges. A beavatkozás során a melleket újra pozicionáljom és formálom.
Konzultációk alkalmával mindig előkerül a kérdés, hogy hol és mennyi heg marad a beavatkozás után.
Ezt az határozza meg, hogy mennyire van megereszkedve a páciens melle, mert ennek mértéke alapján határozom meg a technikát. Az alábbi grafikán láthatóak a hegek vonalai.
Minél kevesebb a heg, annál kevésbé volt megereszkedve a mell.

Kinek javasolt a mellfelvarrás implantátummal történő mellnagyobbítás?

Ez a beavatkozás azoknak a pácienseknek javasolt, akiknek valamilyen okból megereszkedett a melle, és ez nem megfelelő esztétikai, egészségügyi vagy komfort érzet miatt számára, méretét nem tartja megfelelő nagyságúnak szeretné ha teltebb nagyobb mellei lennének.
A mellfelvarrás és implantátum beültetés során a saját melleket formázzák és nagyobbítják, előbbit a felesleges bőr kimetszésével utóbbit az implantátumok segítségével. H úgy gondolja nincs szüksége implantátumra, akkor Önnek elegendő egy mellfelvarrás. Amennyiben kisebb mellekre vágyik akkor Ön számára a mellkisebbítés beavatkozás lehet megfelelő. (belső link)

A mellfelvarrás és implantátum behelyezésének menete:

A Műtét napján a páciens, az asszisztenssel megbeszéltek szerint kell érkezzen a klinikára, ahol elfoglalja a szobáját, kitölti és aláírja a szükséges papírokat, Az altató orvossal való beszélgetés és a műtéti terület lefozózása utána a páciens letusol, átöltözik majd egy rövid konzultáció után egy alapos tervezés következik, mikor megtervezem és megrajzolom a műtéti területet. Ezután a páciens kap egy nyugtatót, az infúzió szükségessége miatt branült vezetnek a páciens kezébe, majd elkísérik a műtőbe. A mellfelvarrás során az érzéstelenítés módja altatás. A beavatkozás műtéti ideje: kb 3-3,5 óra, a műtét végén drain csöveket helyezek be, melyeket másnap távozáskor az esetek nagy részében eltávolítok. A páciens a szobájában ébred, úgy hogy a kompressziós melltartó rajta van, szükség szerint kap antibiotikumot és fájdalomcsillapítót. A klinikai tartózkodás időtartama 1 éjszakás bentfekvés, ezalatt szakképzett nővérekkel van, 1 vagy 2 ágyas szobákban elhelyezve.

A beavatkozás után

A műtét után rendszeres kontrollra van szükség az első kontroll egy héten belül van.
A következő  kontroll a második héten van, amikor a varratok meglazításra kerülnek, a 3. kontroll 3 héttel a műtét után van mikor a varratokat eltávolítom. A műtétet követően speciális melltartó viselése javasolt az első három hétben, melyet a műtét végén helyezünk fel a páciensre, az azt következő három hétben ezt le lehet cserélni sportmelltartóra. A sportolás és fizikai megerőltetés szüneteltetése 6 hétig ajánlott.
Munkába való visszatérést mindig a munka fajtája határozza meg, melyet a konzultáció során átbeszélünk. A műtéttől számítva 3. 6. 12. hónapban szükséges kontroll vizsgálat. Ezt követően évente egyszer javasolt kontollon megjelenni és két évente mell vizsgálaton részt venni mely lehet mell UH vagy Mammográfiai vizsgálat.
A mellek végleges formája a műtétet követő 3-6 hónapban alakul ki, teljesen természetes folyamat hogy a mellek a beavatkozás után kerekek feszesek, duzzadtak. Ahogy telik az idő a duzzanatok lemennek és a mellek beállnak természetes helyükre, ennek hatására természetesebb formájú végeredményre lehet számítani.

Fontos tudnivaló: A mell kialakított formája tartós, de nagyobb mértékű hízás majd fogyás, vagy újabb szoptatás, ismét lógást okozhat, ami miatt újabb műtét válhat szükségessé. Ezért a műtétet a tervezett gyermek megszületése után ajánlatos elvégezni. Természetesen újból teherbe lehet esni. Nagyobbmértékű felvarrás esetén a szoptathtóság néhany esetben befolyásolhatja

Hegekről bővebben: A hegek esztétikai kinézete érdekében a legmagasabb mnőségű varróanyagokat használom és a legprecízebb varrattechnikát alkalmazom és a hegkezelésre is kiemelt hangsúlyt fektetek. Az esetek zömében ennek eredményeképpen cérnavékonyságú a bőrszínhez hasonló heg keletkezik. Ettől eltérő hegesedés jöhet létre,  mely függ a páciens genetikai adottságtól, hajlamától, ezek a ritkább hegtípusok, melyek színben és textúrában lényegesen eltérnek az ideális hegtől. Például: sötétebb vagy világosabb a környezeténél, a kóros hegesedés leggyakoribb típusai: Atrófiás heg( besüppedt heg) Hipertrófiás heg( Bőrből kiemelkedő piros heg) Keloidos heg a hipertrófiás heghez hasonló mely viszketéssel, érzékenységgel járhat.  ami független a fent említett módszerektől és ez nagyban befolyásolhatja a végső esztétikai eredményt.